ĎALŠIE MENÁ PRE BAŽANT POHODU & MOBY OTVORÍ JUBILEJNÝ ROČNÍK BAŽANT POHODY! & STÁLICE A OBJAVY SCÉNY WORLD MUSIC A ROCKU... – Články

„Tvoj portál kde nájdeš všetko o Party, Foto, Club, Music, DJ, Disco, MP3 Mix“
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ĎALŠIE MENÁ PRE BAŽANT POHODU & MOBY OTVORÍ JUBILEJNÝ ROČNÍK BAŽANT POHODY! & STÁLICE A OBJAVY SCÉNY WORLD MUSIC A ROCKU...

Ilustrační obrázek

Agentúra Pohoda potvrdila v ostatných dňoch viacero ďalších účinkujúcich letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda, ktorý v termíne 7., 8. a 9. júla 2011 oslávi pätnásť rokov existencie.

Už niekoľko rokov sa organizátori pokúšali dotiahnuť na Slovensku americkú skupinu Beirut s charizmatickým frontmanom Zachom Condonom, podarilo sa to pri príležitosti 15. ročníka festivalu. Koncert Beirutu sľubuje magický zážitok, spojenie prvkov pôvodnej balkánskej muziky s francúzskym šansónom a americkým pesničkárskym prístupom vymrštilo kapelu medzi najospevovanejšie telesá svojho žánru, čo určite potvrdí aj na trenčianskom letisku.

Meno mesta (a opäť z iného štátu) si dala do svojho názvu aj kapela FM Belfast, označovaná aj za najlepšie utajenú skupinu Islandu. „Ich album How to make friends bol pre nás príjemným relaxom na dlhej ceste do holandského Groningenu, odvtedy je náš obľúbenec. A Juraj Kušnierik, nadšenec islandskej hudby, nám len potvrdil, že živé koncerty sú synonymom slova tanec, " hovorí produkčná Agentúry Pohoda Jana Polnischová.

A do tretice mesto v názve - tentoraz Kroke, čo v jidiš znamená Krakov. Práve z tamojšej židovskej štvrte Kazimierz pochádza trio Kroke, radené medzi top klezmerové kapely súčasnosti. Spolupracovali s Petrom Gabrielom či huslistom Nigelom Kennedym, zaspievala si s nimi Natacha Atlas, ich hudbu použili vo svojich filmoch režiséri David Lynch či Steven Spielberg. Do starej židovskej hudby dokázali muzikanti z Kroke vniesť nové svieže farby, tóny a emócie.

Rešpektované vydavateľstvo Ninja Tune bude tento rok zastupovať austrálsko-americká skupina The Death Set, ktorá vydáva na rockovej odnoži tohto labelu, Counter. Po úspešnom debute Worldwide z roku 2008, po ktorom označili média skupinu za obrovskú nádej do budúcnosti, prišla nečakaná smrť jednoho z členov, ktorá pribrzdila skupinu v tvorbe nových vecí. Po prestávke však nahrala druhý album Michel Poiccard, ktorý vydajú už o niekoľko dní. Už prvé single naznačujú, že pôjde o dávku absolútnej energie s výbušnou zmesou punku, elektroniky a hip hopu.

Rapovanie majú radi aj sestry Emma a Mia Kemppainen z metropoly Fínska, tvoriace skupinu s francúzskym názvom Le Corpse Mince de Francoise. Ich nevšedný pop je plný temných zvukov a zaujímavých hudobných nápadov. Známy DJ z BBC Rádia 1, Rob da Bank, inak aj šéf krásneho Bestivalu, sa na jeseň na adresu ich vtedy aktuálneho singla Gandhi vyjadril, že je momentálne najlepšou skladbou na svete.

Američanku Jessie Evans sprevádza na koncertoch len bubeník Toby Dammit, ktorý hral s Iggy Popom či Swans, no jej najväčšími zbraňami sú saxofón, nekonvenčný spev a výstredné kostýmy. Jessie je neudržateľný živel, ktorý bude určite patriť k ozdobám festivalu.

Ako je už známe, na Bažant Pohode 2011 sa predstaví aj legendárna triphopová formácia Portishead, Dvaja členovia koncertnej zostavy, basák Jim Barr a bubeník Clive Deamer, si zahrajú aj so svojim jazzrockovým projektom Get the Blessing. Kapela, ospevovaná britskými odbornými časopismi, získala za svoj debutový album All is Yes ocenenie BBC Jazz Awards 2008.

Blízko k jazzovej scéne mal vždy aj oceňovaný český spevák Dan Bárta a jeho skupina Illustratosphere, O jeho koncerty bol vždy veľký záujem a aj preto sa po štyroch rokoch vráti na trenčianske letisko. Ako sa vyjadril spevák na sociálnych sieťach, pozvanie prijal s radosťou a na vystúpenie na jednom zo svojich najobľúbenejších festivalov sa veľmi teší.

Festival Bažant Pohoda 2011 zaznamenal pred svojim pätnástym ročníkom rekordný predpredaj, do polovice januára sa predalo vyše desať tisíc permanentiek. Organizátori zatiaľ potvrdili 25 interpretov z osemnástich krajín, vlani vystúpila vyše stovka hudobných účinkujúcich.

 

T L A Č O V Á S P R Á V A
MOBY OTVORÍ JUBILEJNÝ ROČNÍK BAŽANT POHODY!
BAŽANT POHODA - 7., 8. A 9. JÚLA 2011, TRENČÍN

Prvý raz sa na Slovensku predstaví americký producent a hudobník Moby, keď vystúpi v druhý júlový víkend na letnom multikultúrnom festivale Bažant Pohoda 2011. Mobyho koncert bude súčasťou štvrtkového zahrievacieho večera.

„O Mobyho sme sa snažili aj v minulosti, zažil som už jeho koncert pred niekoľkými rokmi a bolo to perfektné, jeho mimoriadne kreatívne kompozície sú v sprievode živej kapely ešte silnejšie. Určite ide o jeden z mojich najstrhujúcejších hudobných zážitkov," hovorí riaditeľ Agentúry Pohoda Michal Kaščák. „Aj na Bažant Pohode bude hrať s kompletnou koncertnou zostavou a sme presvedčení, že to bude skvelý úvod nášho jubilejného pätnásteho ročníka."

Moby, vlastným menom Richard Melville Hall, dostal svoju prezývku po hlavnom hrdinovi románu Moby Dick, ktorý napísal jeho prastrýko Herman Melville. Umelecké gény sa uňho začali prejavovať už v detstve, keď mal deväť rokov, začal hrať na klasickej gitare. V trinástich už hrával s punkovou skupinou The Vatican Commandoes. Po prerušení školy začal pôsobiť ako DJ a koncom 80-tych rokov bol už stálicou na newyorskej housovej scéne.

Svoj prvý singel Go vydal v roku 1991, časopis Rolling Stones ho zaradil na zoznam najlepších skladieb všetkých čias. Odvtedy vydal deväť štúdiových albumov, ďalšie takmer dve desiatky kompilácií, remixov či špeciálnych limitovaných edícií a celosvetovo sa predalo 20 miliónov jeho nahrávok. Takisto sa podieľal na produkcii a remixoch pre iných umelcov, napríklad Davida Bowieho, Metallicu, The Beastie Boys či Public Enemy.

Dodnes neúnavne koncertuje, na konte už má vyše 3000 koncertov. Jeho hudba bola použitá v stovkách rôznych filmov, z najznámejších napríklad v bondovke Zajtrajšok nikdy neumiera, Twin Peaks, Neľútostný súboj, Víťazi a porazení alebo Pláž.

Moby úzko spolupracuje s rôznymi charitatívnymi nadáciami, napríklad s Inštitútom pre hudbu a neurologické funkcie, v roku 2007 spustil projekt Mobygratis, ktorý zadarmo poskytuje hudbu pre nezávislých filmárov.

Festival Bažant Pohoda 2011 zaznamenal tento rok rekordný predpredaj, už v polovici januára bolo predaných vyše 10 tisíc permanentiek. Organizátori už potvrdili vyše 20 účinkujúcich, medzi inými Portishead, Public Image Ltd., Tonyho Allena, Beirut, Junip či We have band. Minulý rok vystúpilo na trenčianskom letisku vyše stovky interpretov.

 

T L A Č O V Á S P R Á V A
STÁLICE A OBJAVY SCÉNY WORLD MUSIC A ROCKU
BAŽANT POHODA - 7., 8. A 9. JÚLA 2011, TRENČÍN

Do programu letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční 7., 8. a 9. júla 2011 na trenčianskom letisku, pribúdajú takmer denne nové a nové zaujímavé mená. K zatiaľ posledným potvrdeným interpretom sa pridali stálice, ale aj svieže objavy predovšetkým zo scény world music a rockovej hudby.

dEUS, Peter, Björn and John, Kellies

Medzi legendy možno pokojne zaradiť indierockovú kapelu dEUS. Boli prvou belgickou skupinou, ktorá sa upísala významnému nadnárodnému labelu, i prvou kapelou Beneluxu, ktorá dobyla Britské ostrovy. Kapela, ovplyvnená hudbou Franka Zappu či Toma Waitsa, vydala päť výborných albumov plných skvelej a originálnej muziky a ich koncerty sú nabité energiou.

Aj vo Švédsku patrí k skvelým vývozným artiklom hudba, jednou z kapiel, ktorá uspela v celosvetovom meradle, je aj trio Peter, Björn and John. Slávu im priniesol predovšetkým hit Young Folks s hosťujúcou speváčkou Victoriou Bergsman, v súčasnosti sa však muzikanti rozhodli vrátiť k rockovým koreňom a hrajú v klasickej zostave bicie, basa, gitara. Server Allmusic.com ich označil za jednu z najvzrušujúcejších a najoriginálnejších indierockových kapiel prvej dekády tohto storočia. Trio v súčasnosti pripravuje šiesty štúdiový album Gimme Some, ktorý bude na trhu koncom marca, a poctivo koncertuje.
Ďalším triom, lenže čisto dievčenským, je skupina Kellies z Buenos Aires. Na svojom konte už majú tri albumy, aj keď vznikli len v roku 2005, kedy začali skúšať v garáži na požičanej aparatúre. Postupne sa však prepracovali k stáliciam argentínskej nezávislej scény. „Pripomínajú mi zvuk mojej obľúbenej skupiny B 52´s zo začiatku ich tvorby," hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák. Dievčatá spievajú nielen v angličtine, ale aj v španielčine, francúzštine či japončine, čo dodáva ich surovej garážovej hudbe nebývalý šmrnc.

Lilla Downs, Forro in the Dark, Les Alegres Ambulancias

Organizátorov pred niekoľkými dňami nepotešila správa od manažmentu Tonyho Allena, svetového bubeníka a najznámejšieho predstaviteľa afrobeatu, ktorý zrušil svoje vystúpenie na trenčianskom festivale. Chyba nastala v koordinácii koncertného programu superskupiny Damona Albarna The Good, the Bad & the Queen, v ktorej hrá Allen na bicie, a sólového projektu nigérijského muzikanta. „Mrzí nás to, sme však presvedčení, že program world music na našom festivale bude aj tak krásny a farebný, dôkazom sú určite aj najnovšie potvrdení interpreti," hovorí Jana Polnischová, produkčná Agentúry Pohoda.

Scéna world music bude mať skutočne silné zastúpenie, do Trenčína sa chystá Mexičanka Lila Downs, ktorej vystúpenia sú ako gejzír hudobnej vášne, v ktorej mieša tradičné mexické štýly s prvkami rocku, blues, reggae, ale aj rapu. Mnohí určite poznajú Lilu z filmu Frida, kde v jednej scéne aj sama spievala a za skladbu Burn it blue bola nominovaná na Oscara. Jej album Una Sangre zase získal v roku 2005 Latino Grammy.
Úspechy žne aj formácia Forro in the Dark, v ktorej sa spojili v New Yorku žijúci brazílski muzikanti. Skupina debutovala v známom klube Nublu a v súčasnosti patrí k jeho rezidentom. Forro je brazílsky hudobný štýl zábavy a tanca, k fanúšikom kapely patrí napríklad David Byrne, líder Talking Heads, ktorý so skupinou intenzívne spolupracoval. S kapelou si však zahrali aj Thom Yorke, džezový mág Ron Carter či „hlas" Gorillaz Miho Hatori, na turné sprevádzali Bebel Gilberto či predskakovali Gogol Bordello. Forro in the Dark kombinujú tradičné brazílske hudobné nástroje s tými bežnými a dokážu nimi roztancovať každé publikum.
Skutočným klenotom v programe pätnásteho ročníka Bažant Pohody bude vystúpenie kolumbijského súboru Les Alegres Ambulancias de Palenque z dedinky San Basilio na severe Kolumbie, ktorá patrila v sedemnástom storočí k prvým osadám oslobodených otrokov, prevažne afrického pôvodu. Počas stáročí si tam zachovávali svoje tradície, zvyky, hudbu a dokonca aj vlastný jazyk, mix španielčiny, jazyka karibských ostrovov, s vplyvom portugalčiny a holandčiny. V roku 2005 bola oblasť Palenque zapísaná medzi skvosty ústneho a nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Práve v dedinke San Basilio de Palenque s 3000 obyvateľmi vznikol už v roku 1905 ženský súbor Les Alegres Ambulancias, ktorý sa venuje tradičným piesňam a zvykom regiónu, repertoár si odovzdáva z generácie na generáciu. Jeho najstaršia členka, osemdesiatnička Graciela Salgado Valdez patrí k legendárnym postavám nielen miestnej, ale celosvetovej scény world music.

Organizátori festivalu zatiaľ potvrdili 35 účinkujúcich, vlani vystúpila na Bažant Pohode vyše stovka interpretov. Zastúpenie majú rôzne hudobné štýly, cez tanečnú hudbu v osobe multiinštrumentalistu Mobyho, triphopové legendy Portishead, punk rockových Public Image Limited s nenapodobiteľným spevákom Johnom Lydonom, worldmusicovské perly Beirut, Staff Benda Bilili, Kroke či Balkan Brass Battle, elektro popových Le Corps Mince De Francoise alebo We have band, českých hiphoperov Prago Union či slovenské rockové talenty Got Blue Balls a The Cellmates.

Aktuálne informácie z príprav festivalu nájdete na www.pohodafestival.sk

Mário Gešvantner
Agentúra Pohoda
e-mail: press@pohodafestival.sk
mobil: +421 907 326 742


Pohoda

Zdieľať na: 
Publikované: 1. marca 2011 v 19:32 – videné: 1884x – komentárov: 0 – Trvalý odkaz

Komentáre

Pre pridávanie komentárov musíte byť prihlásený.prihlásiť sa registrovať sa


Prihlásenie

Přihlásit se


Registrovať

Vyhľadávanie

 

Online Clubbers

Boys: 0Girls: 0

New Clubbers

celkom užívateľov: 3443

Stefan43MariaMlynarmilkabenilovshandi23hany666xxxsssGregiNickAve

Štatistiky

Google Analytics TOPlist

Hľadáme fotografov!

Fotoaparát

Novinky | Články | Party foto | Partylist | Kluby | Download DJ Mp3 | Booking DJs | Boys | Girls | Fórum | Služby | Kontakt

Mapa webu | Vyhľadávanie | Hore
2007 - 2024, Copyright I Love Music | Realizácia: Firefly Media

Partnerské odkazy: Hippsy pás | Štátne vlajky | Led t-shirts | Web design | Webdizajn | LED shirts, Equalizer t-shirts,