Creamfields bude hostiť aj Coldcut – Články

„Tvoj portál kde nájdeš všetko o Party, Foto, Club, Music, DJ, Disco, MP3 Mix“
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Creamfields bude hostiť aj Coldcut

Ilustrační obrázek

Už čoskoro sa len pár kilometrov od slovenských hraníc, v Břeclani, rozprúdi jeden z najväčších a najznámejších festivalov vo svete - Creamfields. Tento krát pôjde o jediný v rámci celej strednej Európy.

Okrem viacerých už oznámených headlinerov sa môžete tešiť aj na zástupcov svetoznámej značky Ninja Tune..


Coldcut.
Coldcut tvorí dvojica DJov, bývalý učiteľ Jonathan More a programátor Matt Black, ktorí sa spojili v polovici 80. rokov. V pirátskom rádiu Kiss FM vtedy robil Jonathan redaktora a súčasne spolupracoval s vydavateľstvom Reckless Records, kde vydával i Mattov titul. Pomohol u dostať sa do rádia a spolu uviedli program "Solid Steel Session", ktorý sa pravidelne vysiela ešte dnes. Najprv sa venovali remixom skladieb iných interpretov (Eric B & Rakim, Ofra Haza, Lisa Stansfield) a "cut-n-paste" produkcii, kde "lepili" aj zdanlivo nespojiteľné sample. V roku 1989 vydali debutové album "What's That Noise" (Ahead Of Our Time), následne v roku 1990 boli BPI ocenení ako producenti roka. Ich produkcia býva označovaná ako underground hip-hop s bohatým využitím elektronických samplov, pričom jeho inštrumentálna zložka sa neskôr stala základom pre smer označovaný ako trip-hop.

music


To už začínali uvažovať o vlastnom labeli a myšlienka dostala jasné obrysy behom ich pobytu v Japonsku, kde natrafili na knižku o ninjoch: „Uchvátilo nás, ako si ninjovia vytvorili úkryt a z čista jasna sa objavili na inom mieste. Práve ta tajomná a skrytá identita nám učarovala."

V roku 1990 tak prišlo na svet Ninja Tune - z dnešného pohľadu jedno z najvýznamnejších vydavateľstiev finančne, distribučne aj dramaturgicky nezávislé od nadnárodných vydavateľských mamutov. Black & More sa vtedy venovali hlavne produkcii a remixom, ambientné coververzie nesmrteľného jazzového štandardu "Autumn Leaves" posunula do nových sfér - hudbu nazývanú ako "easy listening". Významným prínosom hlavne pre trip-hop sa stala štvordielna kolekcia DJa Fooda - "Jazz Brakes". Na značke Ninja Tune Coldcut pod vlastným menom debutovali až albumom "Cold Krush Cuts", čo je mix album spoločne s DJ´s Foodom a Krushom.

Až do tej doby bol jediným regulérnym štúdiovým "ninjovským" albumom nesmrteľný "Let Us Play"(1997). Spolupracovali na ňom napríklad s nesmrteľnou punkovou legendou Jellom Biafrom (Dead Kennedys), funkovým bubeníkom Bernardom Purdim, poetkou menom Salena Saliva, či jednou z ich najväčších inšpirácií menom Steinski. Antiglobalistické a ekologické texty spolu s nesmrteľnými skladbami ako Timber (spolu s Hexstatic), Atomic Moog 2000 alebo More Beats & Pieces urobili z albumu jeden z najvýznamnejších počinov elektronickej hudby 90. rokov. Remixová kolekcia "Let Us Replay"(1999) priniesla nový pohľad na skladby prostredníctvom remixérov ako napríklad Cornelius, Carl Craig, či Ryuchi Sakamoto.

Matt Black bol tiež jedným z priekopníkov VJingu - spojenia živého hrania s vizualizovanou projekciou. Predovšetkým ich živé vystúpenia sú maximálnym zážitkom pre všetkých milovníkov audiovizuálnych efektov. A to vďaka synchronizovanej hudbe s projekciami a svetlami, čo dojem z koncertu len umocňuje. Aj mix album "Journeys By DJ - 70 Minutes of Madness"(2002), kde namixovali 35. trackovú kolekciu svojich obľúbených skladieb, patrí vo svojom žánri k zlatému fondu.

Coldcut medzitým hrali po festivaloch najrozmanitejších žánrov - od Sónaru v Barcelone, legendárneho jazzového festivalu Montreux až po mamutie open air festivaly ako Glastonbury, či Roskilde. Pritom sa často angažovali v politike - mali ľuďom čo povedať aj pri amerických a britských voľbách - pri tej príležitosti vznikol aj remake skladby "Re:volution"(2001). Do toho ďalšia kooperácia, televízne a rozhlasové relácie, ale z hľadiska vydávania vlastných albumov sa na dlhší čas odmlčali. Až v roku 2006 doplnili svoju diskografiu albumom "Sound Mirrors", na ktorého natáčanie si pozvali hostí ako Jon Spencer (Blues Explosion), Roots Manuva, Robert Owens, Soweto Kinch a ďalších. Nadžánrová kolekcia dvanástich skladieb nenechá nikoho na pochybách, že Coldcut sú stále tu a že je treba s nimi počítať.

Recenziu ich posledného albumu Sound Mirrors si môžete prečítať na www.freemusic.cz/clanky/4348-coldcut-sound-mirrors.html
www.coldcut.net
www.myspace.com/coldcut

music

Zdieľať na: 
Publikované: 21. apríla 2008 v 14:42 – zdroj: mediazona – videné: 2129x – komentárov: 0 – Trvalý odkaz

Komentáre

Pre pridávanie komentárov musíte byť prihlásený.prihlásiť sa registrovať sa


Prihlásenie

Přihlásit se


Registrovať

Vyhľadávanie

 

Online Clubbers

Boys: 0Girls: 0

New Clubbers

celkom užívateľov: 3443

Stefan43MariaMlynarmilkabenilovshandi23hany666xxxsssGregiNickAve

Štatistiky

Google Analytics TOPlist

Hľadáme fotografov!

Fotoaparát

Novinky | Články | Party foto | Partylist | Kluby | Download DJ Mp3 | Booking DJs | Boys | Girls | Fórum | Služby | Kontakt

Mapa webu | Vyhľadávanie | Hore
2007 - 2024, Copyright I Love Music | Realizácia: Firefly Media

Partnerské odkazy: Hippsy pás | Štátne vlajky | Led t-shirts | Web design | Webdizajn | LED shirts, Equalizer t-shirts,