BEAUTIFUL THINGS 2. 2. 2008 PRESENTS TOMAS HAVERLIK – Články

„Tvoj portál kde nájdeš všetko o Party, Foto, Club, Music, DJ, Disco, MP3 Mix“
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

BEAUTIFUL THINGS 2. 2. 2008 PRESENTS TOMAS HAVERLIK

Ilustrační obrázek

Ako je už známe, tohtoročná prvá Beautiful Things štartuje už 2.2.2008 v klube Dopler. Pravú tvár headlinera celého večera sme si už takisto predstavili. Avšak to nie je ani zďaleka všetko čo Vám prinesie tento bohatý večer. Brány klubu Dopler sa otvoria o 21. hodine. Presne o hodinu neskôr sa spustia prvé amazing tóny v podaní Tomáša Haverlíka.

Tomáš Haverlík je predstaviteľom a exportérom slovenského progressivu, so zárukou kvality. V roku 1999 založil projekt s názvom Haverlik & Tkac. Avšak v momentálnej dobe je na sólovej dráhe. Sound tohto Pána je tak špecifický a výnimočný, že je zrozumiteľný od prvej mínuty. Do skladby vnáša okuzlujúci príbeh rozprávky, ktorý upúta snaď každého. Medzi jeho najúspešnejsie tracky môžme označiť Hannah, Tyra, Synthia. Tomas Haverlik remixoval tracky aj pre známe trance-ové duo Filo & Peri, či Deepsky.

jpg

Pre Beautiful Things si pripravil niečo výnimočné, na slovenské pomery niečo neobvyklé. „Čo to je ?" To sa už dozvieme spoločne v našom interview.

Ahoj Tomáš, ako už je zvykom na začiatok to trošku odľahčím. Dávaš si predsavzatie na Nový rok ? Alebo máš nejaký špeciálny cieľ čo sa týka tvojej hudby ?

Hmmm.. áno.. aspoň také v duchu povedané, ale potom ma to predsavzatie stále straší vo veži.
Čo sa týka hudby, rád by som len dokončil začaté. Veľmi dôležité predsavzatie. Možno neznie tak zložito, ale je toho naozaj dosť. Mám čo robiť proste. Nuž a všeobecne nemám nič špeciálne, čo by som si k hudbe mal vycieliť. Priebežne, pocitovo na to prídem určite včas. Vieš, musí to prísť samo, nie z nátlaku :-) Jedine potom sa dá zaručiť kvalita.

Viem o tebe, že si v roku 1999 rozbehol projekt Haverlik & Tkac. Ako túto spoluprácu hodnotíš z odstupom času ?

Hodnotím ju jednoznačne ako plodnú a poučnú. Bola to skúsenosť. Naučili sme sa obaja vzájomnému fungovaniu aj ked sme nemali žiaden problém v nabiehaní na "systém". Boli sme doslova okamžite zľadení. V tom čase sme boli často spolu a fungovali sme v rámci Bratislavy. To bolo ale vtedy, keď sme ešte nemali veľa práce v profesii. Potom Rasti vycestoval a väčšinu roka bol vo Švajčiarsku. Postupom času a narastaním našich povinností išla naša spolupráca na diaľku do stratena. Vtedy prišiel čas hybernácie a rozhodnutie sa k vlastnému smerovaniu. Stále sme v kontakte a všetko funguje ako predtým, akurát že každý si robí to svoje, keď má čas :-)

Ako by si stručne charakterizoval tvoj štýl hudby, ktorý hrávaš na parties a produkuješ ? Pretože osobne, keď som počúval tvoju produkciu, cítil som sa ako v rozprávke.

Stručne? Ok, pokúsim sa. Pre mňa je to hudba plná emócií, pretvorených do ruchov a melodií, svišťavých vesmírnych plôch, syntetických ťahavých tónov, hudba s krásnymi vokálmi, ktoré umocňujú pocit, že lietaš v oblakoch ;-) Toto všetko musíš zmiešať s tým najmasívnejším beatom a basom, pekne šetrne za seba naukladanými do časovej osi, celé to poprekladať všemožnými perkusiami a dostaneš jedinečný, majestátny a pompézny hudobný šperk ;-) Treba však doplniť, že to vôbec nie je jednoduché na posluch a vyžaduje si to aj pozorného poslucháča, aby vedel spoznať to, čo mu chce skladba povedať. Rozhodne to nie je "prvoplánový" žáner. Treba sa občas aj zastavit, zavrieť oči a nechať hudbu, nech blažené pocity vyvolá práve ona. Prepáčte, stručnejšie sa nedalo, inak by som mal výčitky

V pohode. Použil by som podootázku. Kde čerpáš naméty pre svoju produkciu ?

Jednoznačne len a len v pocitoch. Každý jeden tón sa ma bytostne týka a má svoje opodstatnené miesto. Neviem, čo viac by som k tomu dodal...

Je známa tvoja spolupráca s anglickým label-om Baroque Records. Prezrať fanúšikom. Na čom mometálne pracuješ ?

V súčasnosti som zamestnaný prípravou albumu, ktorý bude ladený pomalšie, do chilloutu. Priebežne pracujem aj na rovných, resp. zlomených beatoch, ktoré odomňa ludia poznajú z akcií. Na značke Baroque som bol upisaný na tri releasy, ktoré už dávno boli. Čiže môžem si už vyberať, v akom vydavateľstve skladba skončí. Nie som odkazaný len na Baroque. Labely sa časom menia a s nimi aj ich hudobné cítenie, čiže treba si vždy nájsť to pravé orechové ;-) Nuž a súčasná digitalizácia už dáva veľa možností na absolutnú distribúciu hudby globálne, čiže nie je čo riešiť ;-)

Prešiel by som teraz k hraniu a mixovaniu ako takému. Vieme o tebe, že rád preferuješ pri svojich performances „live act". V čom ťa tak oslovilo práve takéto hranie ?

Ten "live act" možno nie je to správne slovné spojenie aj keď to má z každého trošku, ale... Opísal by som to inak. Pomocou programu, s ktorým hrávam (Ableton Live), mám strašne veľa možností ako už hotovú, alebo rozskúskovanú skladbu odohrať. Môžem ju naservírovať v časťiach aké sa mi len páčia, či už odpredu alebo odzadu. Z bodu A do bodu B a potom zrazu rýchlo do bodu D a naopak. Záleží len na fantázií. Takéto niečo nie je s platňou ani s CD možné, pretože keď už raz taký nosič spustíš, nevieš v ňom "skákať" a vyberať si len to čo chceš. Minimálne nie tak jednoducho ako s týmto. Musíš počkať kým skladba odohrá svoju podstatu a až potom sa môžeš snažiť o nejaký mix inej skladby. Keď sa mi z nejakého dôvodu v skladbe niečo prestane "zdať", rýchlo ju preskáčem tak, aby stále dávala zmysel, ale ušetril som si čas na niečo, čo mi pre tu chvíľu sadne viac ;-) Rovnako aj ešte nedorobené skladby si odtestujem na publiku a rozhodím si jednotlivé stopy do viacerých kanálov a rôzne cez seba kombinujem. Možno práve vtedy ma napadne zase niečo nové... Takýmto štýlom hrávam už od roku 2004. Vyhovuje mi to presne takto. V konečnom dôsledku to môže byť úplne jedno že "ako", pokial som spokojný ja aj obecenstvo :-)

Tak to je čistá pravda. Dopočul som sam, že na prvej tohtoročnej Beautiful Things predvedieš niečo výnimočné v podobe atmospheric live set. Čo si pod týmto pojmom môžu fanúšíkovia BT predstaviť ?

Môžu si pod tým predstaviť presne to, čo som už naznačil v predchádzajúcich odpovediach o štýle hrania a hudby, akurát s tým, že obsahovo zahrám veci, ktoré by sa za normálnych podmienok na tanečnej akcii zahrať nedali. Začnem totiž doslova koncertne s pomalými vecami, pri ktorých by som najradšej ležal so zatvorenými očami ;-) Proste som sa rozhodol... Chcem si vydupať pozornosť, ľudí zastaviť, usadiť ich a pustiť im niečo pekné. Chcel by som navodiť pocit relaxu a eufórie z konkrétnej situácie, aj keď sa bude zdať príliš statická. Hudba a ambientné osvetlenie spravia na určitý čas jedinečné chvíle. Nikde nie je napísané, že sa musí búchať od začiatku po koniec. Samozrejme, že ich v pravý čas zdvihnem na nohy a začnem "nakladať" a udávať rytmus :-) Stále to ale bude jazda na obežnej dráhe, za to Ti ručím! Už teraz by si teda mali audiofilne založení záujemci zajednať na prvú polhodinku po 22. hodine, nejaké tie miesta na sedenie pod pódiom :-) Pozor! To nie je vtip :-)

Tak ja si už teraz rezervujem miesto v prvom rade Spomínaš si na nejakú kuriozitku pri vystúpení počas tvojej kariéri ? Či už pozitívnu, alebo negatívnu.

Veľmi jasne si spomínam, ako pri prvom hraní s Tiestom v Prahe, sa začal zrazu prepínať jeden z počítačov do úsporného režimu ;-) Zodpovednosť nad vznikajúcou situáciou mi pred 14 tisícovým davom vyrobila na tvári tušim modrejšiu farbu, než bola vtedy lúčiaca sa hláška operačného systému ;-) Do pár sekúnd bolo počuť už len 16-bitové ticho :-) Ľudia to však zobrali jednoznačne ako esenciálny prídavok :-) Naštastie paralelne spustený systém a spárované zdroje zvuku, mi umožnili rýchlu reakciu a infarkt sa nekonal ;-)

Zaujal ťa niekdo v poslednej dobe, čo sa týka hudby všeobecne, s kým by si si vedel predstaviť aj spoluprácu ? Možno nejaká vokalistka ?

Áno, už dlhšie sledujem súrodencov The CORRS a ich umenie. Ich jedinečný potenciál je naozaj zriedkavý. Do popredia sa ale teraz dostáva aj jedna zo sestier Andrea, ktorá začala sólovú dráhu a momentálne koncertami podporuje svoj čerstvý album. S Andreou Corr si to viem predstaviť :-) Myslím, s jej hlasom samozrejme.

A ako poslednú tému načrtnem do nášho interview moje oblubené radioshows. Viem, že aj tvoja radioshow štartuje každý druhý piatok na ETN.fm. Myslíš si, že radioshow pre DJa je v momentálnej dobe ako samozrejmosť ?

V súčasnosti má môj program už 35 mesiacov fungovania, čo sa rovná 35 epizódam a teda 35 hodinám namixovaných kompilácií. Takže čoskoro uzavriem tretí ročník relácie a spustia sa výročné downloady, ktoré majú veľký úspech. A k tvojej otázke. Nemyslím, že by radioshow mala byť samozrejmosť. Nie je to povinné a ani na tom podľa mňa nezávisí kariéra DJa. Aj keď sa hodina mesačne zdá nič, nie je to až také ľahké udržať nahodenú latku kvality, pestrosti a nadčasovosti, ktorou sa snažím odčleniť od štandardu. V radioshow si môžem dovoliť aj experimentovať, čiže v nich možno počuť niekedy aj to, čo by sa na akcií zahrať nedalo. Napríklad pomalé chilloutové skladby. Urobiť kvalitnú hodinovku je pre mňa stále problém a dosť sa pri tom zapotím. Ponuka rádia, stať sa ich členom, ma ale samozrejme poctila. Upísal som sa vedome aj kvôli mojej vlastnej disciplíne, kedy proste MUSÍM urobiť to, čo sa odomňa očakáva. Jednoducho tvrdý režim, ktorý musí fungovať. Výsledkom snaženia sú pozitívne ohlasy, počúvanosť a každý mesiac čerstvá namixovaná kompilácia toho najlepšieho čo sa dá počuť. Myslím, že jednotlivé epizódy ponúkajú bohatú škálu mojich chutiek, ktoré uspokoja veľa mlsných uší :-)

Tak ja by som sa Ti chcel poďakovať za tvoj čas, ktorý si nám venoval a zaželať Ti veľa úspechov v pracovnom i v súkromnom živote Vďaka.

Ďakujem aj ja, za príjemný rozhovor ;-)

jpg

A ešte tvoj malý odkazík na záver pre fanúšikov Beautiful Things, ktorí sa samozrejme tešia na tvoje špeciálne performance... Bol by som veľmi rád, keby predomnou v ten večer bolo veľa ludí, ktorí budú hudbu preciťovať podobne ako ja. Pre mňa je vzťah s hudbou vysoko intímny, ale naopak pocity z nej chŕlim do okolia. Neviem to jednoducho v sebe udržať. Presne to by som chcel aj od Vás :-) Zavírte svoje okolie radosťou z hudby! Takáto epidémia bude len a len prospešná! Dopočutia! TEŠÍM SA!

Ladies and Gentleman this is Tomas Haverlik!

TH 3 MUSIC SELECTION >
FINE SELECTION: www.tomashaverlik.com/extras/mixsets/THonETN034edn.zip
TRANCE SELECTION: www.tomashaverlik.com/extras/mixsets/THonETN033ftt.zip
PROGRESSIVE SELECTION: www.tomashaverlik.com/extras/mixsets/THonETN031ela.zip

jpg

02.02.2008 Beautiful Things presents Talla 2XLC, DE
Tomas Haverlik, Robert Burian, Pico
Dopler, Bratislava, Slovakia
Ticket: 350.- Sk Dancefloor, 550.- Sk VIP

25.01.2008 Beautiful Things Warmup
Martin Gredner (Fabric, CZ) Pico
Radost, Bratislava, Slovakia
Ticket: 100.- Sk

Wate, Cosmopolit events, s.r.o.
www.cosmopolit.sk

jpg

Zdieľať na: 
Publikované: 17. januára 2008 v 18:41 – zdroj: www.cosmopolit.sk – videné: 1903x – komentárov: 2 – Trvalý odkaz

Komentáre

Pre pridávanie komentárov musíte byť prihlásený.prihlásiť sa registrovať sa

Tom Haley

Tom Haley 20. 1. 2008 v 16:12
ide sa?

Senor Kuros

Senor Kuros 20. 1. 2008 v 12:32
ide sa?


Prihlásenie

Přihlásit se


Registrovať

Vyhľadávanie

 

Online Clubbers

Boys: 0Girls: 0

New Clubbers

celkom užívateľov: 3443

Stefan43MariaMlynarmilkabenilovshandi23hany666xxxsssGregiNickAve

Štatistiky

Google Analytics TOPlist

Hľadáme fotografov!

Fotoaparát

Novinky | Články | Party foto | Partylist | Kluby | Download DJ Mp3 | Booking DJs | Boys | Girls | Fórum | Služby | Kontakt

Mapa webu | Vyhľadávanie | Hore
2007 - 2024, Copyright I Love Music | Realizácia: Firefly Media

Partnerské odkazy: Hippsy pás | Štátne vlajky | Led t-shirts | Web design | Webdizajn | LED shirts, Equalizer t-shirts,